In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden begonnen met reanimatie. Een mijlpaal, zegt de Hartstichting. De snelle hulp is mogelijk doordat de afgelopen vier jaar het landelijk netwerk van vrijwilligers die met een Automatische Externe Defibrillator (AED) kunnen helpen bij een hartstilstand, is gegroeid van 170.000 naar 245.000 personen. Ook het aantal AED’s is de afgelopen jaren flink gegroeid.
Behandeling in de eerste zes minuten na een hartstilstand biedt de grootste kans op overleving. De burgerhulpverleners zijn volgens de stichting ook gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatste dan een ambulance. De tijd tussen een melding bij 112 en die bij reanimatie-oproepsysteem HartslagNu is de afgelopen jaren gedaald van 1 minuut en 36 seconden naar 51 seconden.
Overlevingskans
Uit onderzoek van het Amsterdam UMC valt op te maken dat meer mensen een hartstilstand thuis overleven, aldus de Hartstichting. In Noord-Holland Noord bijvoorbeeld, waar langdurig onderzoek werd gedaan, steeg de overlevingskans bij een hartstilstand thuis van 26 naar 39 procent doordat de meldkamers ook burgerhulpverleners opriepen.
Jaarlijks worden volgens de Hartstichting circa 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Eind vorige eeuw was de overlevingskans van deze groep nog 9 procent, nu ligt dat op bijna 25 procent.
bron AD.